In het weekend van 25 en 26 november nam Waldo Radyzminski deel aan het door Squashskills georganiseerde trainingskamp bij Meersquash.

Waldo vertelt:

Het maximum aantal van 28 spelers kwam naar het kamp om aan de trainingen mee te doen. Echt heel interessant om te zien dat mensen helemaal uit Seattle, Wenen, Berlijn en nog  wat andere uithoeken van de wereld zoals Drachten de reis naar Hoofddorp niet te gek vonden.

De optimale squasher

Om het ijs te breken werd in 4 groepen de optimale squasher samengesteld. Met een combinatie van de eigenschappen van een stuk of  7 spelers kon zo een onverslaanbare speler worden gebouwd. Bij het bespreken van de bedenksels werd duidelijk dat al die eigenschappen in één persoon waarschijnlijk niet haalbaar zijn en dat je met jou sterke punten de sterke punten van je tegenstander moet zien te verslaan (of zijn/haar zwakke punten te benutten).

Trainen onder leiding van coaches

Het trainen werd vervolgens met gerichte opdrachten gedaan onder leiding van coaches Lee Drew, Jethro Binns, Gary Nisbet en Bart Ravelli. Fysieke, technische en tactische aspecten komen alle hierbij aan bod.

Fysiek

Gary is gespecialiseerd op het  fysieke vlak. Hij  geeft uitleg over wat goed is om te doen om je lichaam zo goed mogelijk in staat te laten zijn om te squashen. Ook hier is duidelijk dat per persoon de sterke eigenschappen verschillen. Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar het nut van warming up, cooling down, stretching. Het nut van warming up is bij de meeste mensen wel aantoonbaar. Zowel fysiek als mentaal ben je klaar voor je eerste rally na een goede warming up. Het is prettig als je een squashbaan of een vergelijkbaar grote ruimte beschikbaar hebt om je warming up te doen. Zaterdag deden we de warming ups op deze manier. Omdat je niet altijd de luxe hebt van zo’n plek om je op te warmen liet Gary zondag zien hoe je een warming up kan doen in een zeer beperkte ruimte. V.w.b. cooling down en stretching lopen meningen wat meer uiteen. Het kan zeker geen kwaad en als je voelt er baat bij te hebben moet je dit zeker doen. Mobiliteitsoefeningen op squash gericht zijn een goede aanvulling op je warming up, cooling down en training.

Aanval en verdediging

De onderwerpen van de training waren aanval en verdediging. Met uitleg zowel buiten als op de baan met voorbeelden gaven de coaches inzicht in aanval en verdediging. In diverse oefenvormen overgaand in conditioned games probeerden we de opgedane kennis in praktijk te brengen. Welke slagen zijn aanvallend en welke verdedigend? Welk effect hebben verschillende slagtechnieken op de bal? Welke aanvallende bal speel je of is het juist beter te kiezen voor een verdediging? Hoe kan een verdediging de druk opeens bij je tegenstander brengen? Tijdens de trainingen heb je goed de tijd en begeleiding van de coaches om dit te oefenen.

Mooie ervaring

Rond 17:00 zondagmiddag komt er een eind aan het squashkamp. Op een feedbackformulier geven de coaches informatie over ontwikkelpunten mee. In mijn geval was het standaardformulier wat klein en waren 17 bijlages toegevoegd. Het was een erg mooie ervaring deel te nemen aan dit kamp. Hartelijk dank aan de SJR!  Misschien moeten we eens nadenken of het mogelijk is om Squashskills ook eens in Rotterdam te verwelkomen.

Waldo Radzyminski