Victoria pakt na harde strijd de winst op Match, eindstand 11-5

Na de wedstrijd in Beverwijk stond Victoria op de zevende en daarmee laatste plek in de eredivisie. Er viel dus vanavond iets recht te zetten! Al maandenlang was geregeld dat onze topper uit Wales, David Evans, ons deze avond zou gaan betoveren met zijn mooie squash skills. Maar het pech-duveltje kwam tevoorschijn: De echtgenote van David lag in het ziekenhuis waardoor hij natuurlijk niet weg kon uit Wales. Overmacht met een klein sneeuwbal-effect. Daarover later meer.

Voorafgaand aan de eredivisie wedstrijden zou David ook nog een clinc verzorgen voor de jeugd, naast de clinic voor de Topleden die verzorgd zou worden door Piëdro en Joeri. Met behulp van Joris konden de clinics én de eredivisie alsnog doorgaan. Hulde daarvoor!

De tribune zat al vroeg goed vol met onze trouwe Victoria supporters. Ik kan me vergissen maar de opkomst lijkt steeds groter te worden, dank daarvoor allemaal!

Match Amsterdam kwam ook nog met een spelers wissel, iemand die we nog niet hadden gezien in Rotterdam: Sean Conroy. We waren zeer benieuwd, het zou een spannende avond worden met mooie wedstrijden. Er stond voor Victoria immers heel wat op het spel.

Joris Wagenaar – Marc ter Sluis

Op drie startte onze Joris tegen squashprofessional (en ex-SJR lid) Marc ter Sluis. Joris was wederom super gemotiveerd en had de eerste 11-7 te pakken voordat Marc op bedrijfstemperatuur was. Een top begin, eerste game binnen. Marc richtte zich in de tweede en derde game weer op en wist Joris tweemaal met 3-11 te passeren. De toeschouwers op de tribune zagen echter ineens dat Joris ‘de blik’ in zijn ogen kreeg. Een soort van verbetenheid kwam in hem op, een soort van onverzettelijkheid die past bij Victoria. Hij zou zich niet zomaar van de baan laten sturen! Met hervonden energie ging hij de strijd aan, en wist daarmee de vierde game met 13-11 naar zich toe te trekken. Tweede game binnen, en daarmee werd de vijfsetter een feit. Het publiek kwam helemaal los en moedigde Joris luidkeels aan. In de vijfde game maakte Joris net iets te veel persoonlijke fouten en bleek Marc toch net iets te sterk en trok hij de eindoverwinning met 11-6 naar zich toe. Maar wat een spel van Joris, fantastisch!

Eerste wedstrijd dus nipt in het voordeel van Match Amsterdam. Het publiek keek reikhalzend uit naar de tweede wedstrijd van de avond.

Piëdro Schweertman – Rui Soares

De bookmakers waren er van tevoren nog niet uit. De 24-jarige Rui is de huidige Portugees kampioen en staat PSA ranking 102 en bijbehorend toernooischema wat hem dit jaar onder andere in de VS, Hongkong, Nigeria, en Ierland bracht. Vanavond dus op het “centrecourt” in Rotterdam.

Echter: die laatste plek in de ranglijst zat Piëdro (en ons ook) wel heel erg dwars. Die blik van Joris, die had Piedro al buiten de baan… Wellicht waren het ook de vaste supporters uit het Zeeuwse die vanavond het verschil gingen maken. We gingen er eens goed voor zitten!

In de openingsgame werd het al snel duidelijk. Piëdro ging ervoor. Superfit, haalde de ballen mooi op en bleef geduldig. Daarmee trok hij de eerste game met 11-7 gedisciplineerd naar zich toe. Met de laatste bal van die game leek hij echt een statement te maken. Supermooi shot, waarbij de tegenstander slechts kon toekijken. In de tweede game bood Rui iets meer weerstand, maar onze Pie bleef consistent en won deze met 11-9. Conditioneel leek Rui iets in te zakken. Of was dat alleen in de ogen van het thuispubliek? In de derde game werd het toch wel iets duidelijk, ook voor de onafhankelijke kijker op de tribune. Solide en strak speelde Piëdro de game uit, waarbij de eindoverwinning op geen enkel moment in gevaar kwam. Het publiek moedigde onze kampioen wederom luidkeels aan. Rui bezweek onder de druk met een eindstand van 11-5 als gevolg, waarmee de tweede wedstrijd voor Victoria werd gewonnen.

1-1 in wedstrijden, 5-3 in game voordeel voor Victoria. De eindoverwinning hing nu af van ons Belgische talent, Joeri.

Joeri Hapers – Sean Conroy

De derde wedstrijd was dus cruciaal voor de eindoverwinning. Weg van de laatste plek in de competitie. Onze Joeri Hapers (PSA 156) zou het opnemen tegen de voor ons onbekende Sean Conroy. De 23-jarige Sean staat op PSA ranking 141 en volgt qua toernooien ongeveer het spoor van Rui. Op papier een ‘close match’ dus. Qua speelstijl lijken de spelers wel een beetje op elkaar. Licht en fit, onbeperkte energie en kunnen alle ballen ophalen. Dit beloofde voor het publiek een waar spektakel te worden.

De eerste game viel met 5-11 in het voordeel van Sean. De snelheid zat er meteen al goed in. Joeri paste in de tweede game een andere tactiek toe, waar Sean niet meteen een antwoord op had, waardoor Joeri de tweede game vrij snel met 11-3 won. In de derde game bleken ze erg aan elkaar gewaagd, maar viel het voordeel nipt richting Sean met 10-12. Maar zoals gezegd: winnen op deze avond zou extra mooi zijn gezien de competitie stand, en het publiek schaarde zich daarom volledig achter Joeri.

Joeri beloonde het publiek door de vierde game met 11-3 naar zich toe te trekken. Daarbij leek hij soms wel van elastiek, fantastisch. Terwijl zijn benen de ene kant op liepen boog zijn lichaam toch snel terug naar de andere kant om de bal te pakken. Zeer spectaculair om te zien.

Het zou dus neerkomen op de laatste game, op de laatste competitieavond om van de laatste plek in de stand te komen. Joeri sprak nog wat extra reserves aan en stapte vervolgens de baan op met maar één missie: de overwinning binnenhalen. Daarbij moest hij al zijn (fysieke) skills en snoekduik-technieken toepassen om dit voor elkaar te krijgen maar het lukte! Onder een ovationeel applaus pakte Joeri de vijfde game met 11-7, en daarmee won hij de avond voor Victoria. Subliem!

En de eindstand is…

Daarmee pakte Victoria de eindoverwinning op De Online Drogist Match Amsterdam met 11-5 en ging in de stand zelfs twee plekken omhoog naar de vijfde plaats. Sportief gezien een absolute topavond met hele supermooie matches. Er werd nog veel na-gepraat die avond.

Echter: het eerder genoemde pech-duveltje had nog staart. Doordat we David Evans dit seizoen niet hebben laten spelen krijgt Victoria van de bond een reglementaire boete en maar liefst 15 punten aftrek waar door we toch formeel als laatste eindigen in de competitie. Mogelijk dat dit nog wordt gecorrigeerd na het verstrekken van een medisch attest maar dat is aan de bond. Dit alles doet echter niets af aan de fantastische squash avond die we als afsluiter van eredivisie seizoen 17/18 met zijn allen hebben beleefd.

Johan Camps