Historie

Geschiedenis van de Stichting Jeugdsquash Randstad (SJR)
De jeugdstichting is in 1990 opgericht door Ingeborg Mertz, Peter van Rens, Cees den Boer en Willem van Kleef. De intentie van deze stichting was om onafhankelijk van Squash centra in de regio Rotterdam jeugdtrainingen en begeleiding van jeugd te organiseren. Het centrum waar begonnen werd in 1990 was Victoria Squash Rotterdam.

Er werd training aan enkele kinderen gegeven. De eerste jeugdleden waren Jelle van Rens, Mark Bles en Alex Overtoom. Honderden leden volgden! In het verlengde van de SJR werd ook al vanaf het begin nagedacht over training aan top jeugdspelers. Willem van Kleef trainde in die tijd Harmen den Boer, Dimitri Zwart en Edwin Abbink, René Meijs en zijn broer.

Allemaal landelijke SBN selectiespelers. Om hier een combinatie te maken werden er plannen gemaakt voor topsport trainingen door toppers die ook trainden bij Willem van Kleef (bijv Karl Moschner en Erik Smit). Een aantal van deze toppers hebben regelmatig aan de SJR jeugd training gegeven. Tevens werd aan de top jeugdspelers gevraagd om training aan de andere jeugdpelers te geven. Een van de trainers die (met een trainersdiploma) jarenlang aan de jeugd les heeft gegeven is Harmen den Boer geweest voor meer dan 15 jaar.

Na in de beginperiode trainingen bij Victoria te hebben georganiseerd werd er snel uitgebreid naar Ommoord en Kralingen. Op de zaterdagochtenden werd op deze drie lokaties training gegeven aan een snel groeiende groep. In de topperiode rond 1996 waren er rond de 60 kinderen lid van de SJR. Vele leden zijn in de afgelopen jaren in de selectie van de SBN terechtgekomen. Om er een paar te noemen: Simone van Bol-Es, Mark Bles, Annet Bles, Alex, Pim, René Overtoom, Jelle van Rens, Niels van Unen, Hong Yang Oei, Tomas de Paauw, René Mijs, ……………

Het meest sprekende jaarlijkse toernooi is de Friendship Cup. Een strijd tussen jeugdspelers uit Engeland (YMCA Londen-Romford en Liverpool). Dit toernooi wordt reeds vanaf 1993 georganiseerd. Door een toevallige samenloop van omstandigheden (Bryan Barnett was net als trainer van de SBN jeugd ontslagen) kreeg ondergetekende contact met John Price uit Londen en startte dit jaarlijkse sportieve festijn. In eerste instantie nog in Zeeland (Middelharnis) maar daarna om-en-om in Engeland en Rotterdam.

1993 was een belangrijk jaar voor de SJR. In 1993 startte de jeugdleague De eerste nummer 1 was Dimitri Zwart. In 1993 ging Ingeborg Mertz naar Zuid-Afrika. In 1993 behaalde Harmen den Boer als jongste in Nederland zijn Squash trainers diploma.

Vanaf 1993 waren Patty Pollard en daarna Bert van Rijswijk de drijvende kracht achter de SBN jeugdcircuit toernooien. Er werden rond de 10 toernooien per jaar georganiseerd. Deze toernooien waren altijd in een geheel weekeinde en er werd overnacht op de banen van de squashcentra. De SJR had over het algemeen tussen de 10 en 30 deelnemers en was daarmee jarenlang de hofleverancier van dit toernooiencircuit.chts.

Eind van het seizoen was het “Dagje uit” een mooie afsluiting. Parken als Duinrell, de Olympic Day run in het noorden van Nederland. werden steevast in de laatste week van Juni onveilig gemaakt door een groep squashspelers uit Rotterdam!

De SJR heeft ook een aantal jaren meegedaan aan de SBN landelijke squashcompetitie. In 1999 werd een volledig jeugdteam kampioen. De deelnemers waren: Harmen den Boer, Steven den Boer, Hong Yang Oei, Alex Overtoom, Kasper Soldaat en Kajan Bool.

Tussen 1992 en 2000 is ook een kwartaal clubblad uitgegeven met als naam “Let”ters. Dit blad werd vooral gelezen voor de rubriek – wisten jullie dat – waar ondergetekende zo ongeveer alle geheimen van de squashjeugd in publiceerde. De bladen zijn terug te vinden in de historischie archieven van Victoria.

Een aantal jeugdleden zijn ook Nederlands kampioen geworden
Bas Overtoom, Mark Bles, Tomas de Paauw (meerdere malen) en Niels van Unen

De voorzitters
Cees den Boer (1991–1996), Arjan Soldaat (1996-1997), Hans Hofman (1997-2007), Waalko Kramer (2007-2008), Kees Metiari (2008 – 2011), Cor van den Heuvel (2012) en Ronald Permentier (2012-heden)

Een paar bestuursleden
Loek Bles en Wim Stevens (1992 – 2006)

Een paar Trainers
Harmen den Boer, Edwin Abbink, Willem van Kleef, Ingeborg Mertz, Jeroen Kerseboom, René Ernst, Ronald Permentier, Dies Meijer, Loek Bles, Pierre Maas, Peter de Vroedt, Cor van den Heuvel, Peter van Rens, Jelle ten Velden.

Toernooien
– Friendship Cup vanaf 1993 in samenwerking met YMCA Romford en Liverpool;
– Willem van Kleef toernooi 1993 tot 2006;
– De trofees bevinden zich in de trofee kast van Victoria Squash Rotterdam;
– De eerste winnaars waren: Harmen den Boer, Dimitri Zwart, Mark Bles. Alex Overtoom en Renée Groenendijk.

Met squashgroet
Loek Bles