Verslag Victoria – COULISSE/TWENTE, 14-2-2018

Na de eerdere superavond tegen Meersquash stond de tweede topavond van het seizoen op het programma tegen landskampioen Twente. Twente staat momenteel tweede in de competitie en is volop in de race om hun titel te verlengen. De liefhebbers zaten deze keer wederom  vroeg in de file om de tribune bij Victoria te bereiken (en een paar mensen bij Federer in Ahoy, onbegrijpelijk beste vrienden…)

Gezien de opstellingen van beide teams zou het een avond van spektakel worden, en dat werd het!

Stephen Cooke – Laurens Jan Anjema

Op drie startte onze Stevie tegen Laurens Jan. Steve is in de voorbereidingsrace voor de Masters en dus uitermate scherp. Een aankomende griep zat ‘m wel wat dwars. Ondanks dat was hij op en top gemotiveerd voor ons thuispubliek. Onze baltovenaar kwam echter nauwelijks aan zijn gebruikelijke ‘magic show’ toe. Laurens Jan forceerde vanaf de eerste rally een zeer hoog tempo. Het game-plan van LJ was helder, lange rally’s, weinig fouten maken, het accupakket van Stevie leegtrekken. Ondanks dat hij kilometers moest lopen wist Steve toch nog wat mooie shots te scoren. In de tweede game deed LJ er qua tempo nog een tandje bij, te horen aan zijn welbekende ademhalingstechniek. De term ‘stofzuiger’ werd gefluisterd op de tribune. Helaas eindigde het duel in een 3-0 overwinning voor LJ. (4-11 3-11 5-11)

Inmiddels was de teamcaptain Henk na 4,5 uur rijden ook gearriveerd en gingen we na de teampresentaties én de bloemen voor onze NK winnaar Piedro Schweertman door met de ‘etalagewedstrijd’ van die avond

Cameron Pilley – Simon Rossner

Cameron was iets vroeger bij Victoria, om met de winnaars van de grote clubactie van de Victoria jeugd een clinic te doen. Gespannen gezichten en rode koontjes bij de deelnemers. Een onvergetelijke en onbetaalbare ervaring voor onze jonge talenten. En wellicht voor Cameron de perfecte warming up voor de wedstrijd…

Op papier waren onze squash-analisten er van tevoren er wel al uit: Simon Rossner is in de winning mood en zeer doelgericht, dit zal een zwaar potje worden voor Pilley. Echter: Rossner had zijn deelname aan “Die Deutsche Meisterschaft” afgezegd om zich te prepareren op de toernooien erna. In Duitsland leidde dat best wel tot wat gefronste wenkbrauwen. En dus des te verrassender dat Twente hem ineens mee nam. Een tactische fout?

Cameron was relaxed en goed ingespeeld en startte ijzersterk. Dit is squash op topniveau, geweldig! Het leek alsof Simon nog even wakker moest worden. Zijn versnelling stond steeds een tandje te laag, kwam net te kort. Cameron finishte de eerste game, terwijl de teller voor Simon pas op 3 stond. Verbazing op de tribune. Wat gebeurt hier? Ook teamcoach Henk, die goed en wel op de tribune zat wist even niet wat hij zag.

De tweede game was bijna identiek. Cameron volledig in control, veel variatie in zijn spel. Simon steeds twee vingerbreedtes tekort. Er ontstond een tegelijkertijd iets moois op de tribune: zou het dan toch de verrassing van de avond worden? Cameron tikte met prachtig spel (ooh’s en aah’s) zijn punten bij elkaar en maakte de game af op 11-4. Simon kwam er niet aan te pas.

Na wat tussentijdse coaching vanuit Henk richting Simon ging de strijd verder in de derde game. Het thuispubliek ging helemaal los en was volledig op de hand van Cameron. Tussendoor was er wat additioneel amusement rondom de besluiten van de arbitrage bij spelers en publiek, maar dat mocht de pret niet drukken. Ondanks de weerstand die Rossner bood trok Pilley zeker maar gestaag de winst naar Victoria toe! Een gedenkwaardig moment, daarmee werd Cameron Pilley de Held (met hoofdletter) van de avond. En Rossner zal zeker wat uit te leggen hebben in Duitsland… (11-3 11-4 11-9)

Piedro Schweertman – Angus Gilliams

De derde wedstrijd moest de beslissing gaan brengen. Piedro, onze kersversie Nederlands Kampioen zou het opnemen tegen een aanstormend talent, Angus Gilliams. De 22-jarige Angus had in de uitwedstrijd bij Twente al met Stephen Cooke geduelleerd en hem verslagen. Maar Piedro is van een ander kaliber, stabiel en onverstoorbaar.

De wedstrijd kende een grillig verloop. Angus kende weinig druk en speelde vrijuit. De eerste game ging verrassend naar hem met 8-11. Daarna herpakte Piedro zijn stabiliteit en rust terug en trok de tweede game over de streep met 11-9. Vervolgens pakte Angus weer de lead met 6-11. In de vierde game was de rust er weer en kon Pië deze pakken met 11-9.

De vijfde game moet dan eindelijk gaan bepalen wie er deze avond met de winst vandoor zou gaan. Zou het dan toch een legendarische avond worden met winst voor Victoria op Twente of… De beslissende game ging initieel gelijk op, maar in de eindsprint werd Pië toch op een banddikte geklopt met 8-11. (8-11 11-9 6-11 11-9 8-11)

Daarmee pakte Twente met 5-9 toch de eindoverwinning, maar verloor tegelijkertijd onverwacht kostbare punten. Met 10 punten achterstand op Meersquash én een wedstrijd minder gespeeld, zal hun onderlinge duel bepalend worden voor de eindoverwinning.

Victoria klimt met deze punten weer terug naar de vierde plek in de competitie. De positieve gedachte dat Cameron Pilley toch gewoon Simon Rossner kan verslaan blijft dan de boventoon voeren, fantastisch gedaan!!

Op 28-3-2018 speelt Victoria de volgende Eredivisie wedstrijd uit tegen Meersquash en op 11-4-2018 is de volgende thuiswedstrijd tegen Dordrecht. Het bestuur nodigt u allen uit te komen kijken.

Johan Camps